Make your own free website on Tripod.com


ПАВЛИНА НОЛА:

Чакам дете през май

28-годишната варненка се кандидатира за треньор на женския национален отбор на Нова Зеландия

Една от най-успешните български тенисистки в края на 90-те Павлина Стоянова-Нола вече близо година е извън корта. Варненката, която захвърли ракетата след Australian Open, от 2000 г. живее в Оукланд, Нова Зеландия. Специално за “7 дни спорт” Павлина се съгласи да разкаже причините за оттеглянето си, както и плановете си за бъдещето.


- Павлина, какво ви подтикна да се откажете от тениса?
- През последния сезон имах няколко тежки контузии, които ме задържаха извън корта доста дълго време. Не можех да тренирам пълноценно и след шестмесечно прекъсване лекарите установиха, че не се подобрявам. Травмите ми са в гърба и таза и след като не ми позволяват да играя, няма как.
- Турнирите липсват ли ви?
- Голямата новина около мен е, че ще бъдем родители през май. Това е малък шок за нас понеже не беше планирано. Но сме много радостни от този факт, а и това направи моето решение да спра с тениса много по-лесно.
- Доволна ли сте от това, което постигнахте на корта?
- Като цяло - да. Имаше моменти, когато можех да направя по-правилни стъпки и да взема по-добри решения, но аз не обичам да гледам назад. Благодарение на някои важни хора в моя живот и най-вече на семейството ми без никакво съжаление мога да окача ракетата.
- България присъства ли в мислите ви?
- Варна и родината винаги ще ми липсват. Мястото, където отраснах, и моето семейство са наистина важни за мен. А и Варна си е красив град, особено през лятото.
- Следите ли как се променя нашата страна?
- С майка ми се чувам през ден. Тя ме осведомява, а пък няколко важни български новини се появиха в местните вестници. Така че горе-долу съм в течение.
- Какво е настроението в Нова Зеландия по отношение на тениса?
- Тук хората го обожават. За жалост в момента този спорт е в лека криза. Може би това се дължи на моето прекъсване и това на местната звезда Брет Стивън, който беше в мъжката стотица на ATP около 10 години. Местната федерация загуби някои от спонсорите си и като цяло останалите играчи са в затруднение. Вярвам обаче, че всичко ще си дойде на мястото. За радост има няколко млади таланти, които имат бъдеще. Това вероятно ще си проличи в следващите години.
- Как ви приемат в новата ви родина?
- Жителите на Нова Зеландия са прекрасни, много ми напомнят на българите
Сприятелих се с доста хора и имам голямо семейство. Създадох чудесен нов дом и с нетърпение очаквам родителите ми да ме посетят през следващата година.
- Сега, след като приключихте с големия тенис, към нещо друго ли ще се насочите?
- Тенисът винаги ще остане една важна част от мен. В последните няколко месеца започнах да давам уроци и установих, че ми доставя голямо удоволствие да работя с талантливи деца. Също така участвах и на отборното първенство и с моя тим спечелихме титлата. Смятам да продължа с тях и занапред, стига да нямам сериозни контузии.
- С коя от съперничките ви на корта поддържате приятелски отношения?
- Имам няколко добри приятелки, с които си говорим често по телефона и дори имаме планове да се срещнем скоро. Една от тях готви сватба и ни покани със съпруга ми за свидетели
- За какво съжалявате, че не постигнахте в спорта?
- Изключително много съжалявам, че Българската федерация по тенис не ни изпрати на олимпиадата в Сидни преди две години. Това беше голямата ми мечта, която за жалост остана неосъществена.
- Кой куриозен момент от кариерата ви си спомняте най-ясно?
- Какъв по-голям куриоз от това да отида на турнир и да си намеря съпруг от най-отдалеченото място от България. Съдба!
- Как виждате бъдещето си?
- Новата ми кариера със сигурност ще е свързана с това, че ще ставам майка догодина. С помощта на моите родители и семейството ми тук ще се опитам да продължа и с треньорската дейност. Дано успея. Между другото смятам да се кандидатирам за национален треньор на женския отбор на Нова Зеландия за неофициалното световно първенство “Фед Къп”.
- От брат ви научихме, че работите и като фитнес инструктор.
- Истина е - през лятото изкарах продължителен курс. Занимавам се и с още няколко неща - голф, фотография и рисуване.
СТЕФАН АВГУСТИНОВ


    ВИЗИТКА 
   

Родена е на 14 юли 1974 във Варна. Висока 175 см, тежи 63 кг. Най-добро класиране на сингъл: №68 (14-20 май 2001). Приходи от наградни фондове: $ 416 682. Има една титла на двойки от веригата на WTA (в Палермо '98 с Елена Пампулова-Вагнер) и 7 на сингъл в турнири на ITF. Финалистка в Палермо и 1/2 финалистка в Шанхай през 2000 г. Първата є купа е от Бургас ($ 25 000) през 1994. Побеждавала е Хубер, Смашнова, Деши, Кремер, Фрейзър. Играе в националния отбор за “Фед Къп” от 1995 до 1999. На 2 декември 1999 се омъжва за мениджъра си Грант Нола и от 2001 се състезава за Нова Зеландия. Става рекламно лице на “Найк” в страната. Официално слага край на кариерата си през ноември 2002.
Говори 4 езика. Любимите є актьори са Робърт де Ниро и Ал Пачино. Възхищава се от духа на колоездача Ланс Армстронг и от колегата си Пат Рафтър за уменията му на корта.